De Rabobank, De Lage Landen en MyOrder zijn voor drie jaar in het Startupbootcamp FinTech gestapt. Samen met Mastercard en Lloyds Bank, is de Rabobank de enige Nederlandse bank, die in dit Europese accelerator programma startups in de Fintech ondersteunen bij het versnellen van hun business.
De bank wil leren van én samenwerken met de deelnemende startups. Ik sprak met Harrie Vollaard, innovatiedirecteur bij de Rabobank, over de noodzaak van deze stap en de kansen die deelname aan Startupbootcamp Fintech biedt.
Ondanks kredietcrisis groeit Fintech
Hoewel de kredietcrisis zijn sporen heeft nagelaten in de financiële sector is de ‘Financiële Technologie’ (Fintech) industrie één van de snelstgroeiende industrieën. Er zijn momenteel bijna 3.000 Fintech startups, waarin de laatste vijf jaar 12,2 miljard dollar is geïnvesteerd.
De sector kent een jaarlijkse groei van 15 procent. De Fintech industrie bestaat overigens niet alleen uit startups. Ook internationale spelers zoals Apple, Google (o.a. Google Wallet), eBay (o.a. PayPal) en Amazon (p2p payments) maken deel uit van de sector.
Als partner houdt Rabobank een vinger aan de pols
In februari is de Rabobank Groep als partner in het Startbootcamp Fintech gestapt. Daarmee levert de Rabobank niet alleen een financiële bijdrage aan het programma, maar stellen ze ook hun netwerk open voor de startups en delen ze via mentoring ook kennis en ervaring met de Fintech ondernemers.
De Rabobank ziet het als noodzaak om deel te nemen aan een dergelijk acceleratorprogramma. “We zien steeds meer startups in de financiële sector. Er is een aanwas van innovatieve bedrijven die zich richten op payments, next generation financing, zoals crowdfunding en bartering en allerlei business-to-business-oplossingen”, legt Harrie Vollaard uit. “Voor ons is het belangrijk om te weten wat er in de Fintech-industrie gebeurt en willen we toegang hebben tot het eco-systeem, waarbinnen startups en accelerator zich bewegen. Uiteindelijk willen we ook samenwerkingen met de startups aangaan.”
Lloyds Bank, een van de andere partners in Startbootcamp Fintech wil eveneens haar netwerk en kennis delen mede startups. Desgevraagd laat Alessandro Hatami, Director Digital Payments and Innovation bij Lloyds, het volgende aan TechCrunch weten: “Through this partnership, we hope to help smaller fintech businesses get access to the expertise and funding they need in order to grow. We will work with Startupbootcamp to advise startups on how to become more effective in working with large financial institutions, especially by providing insight on customers’ needs and expectations.”
Op zoek naar de next generation bank
De Rabobank gaat binnen Startbootcamp Fintech zijn blik richten op verschillende innovaties. Ze hebben interesse in next generation payments, next generation finance, big data, security & risk, social- en personal finance en allerlei platformoplossingen (business-to-business-oplossingen, zoals bijvoorbeeld e-invoicing en banking software).
“We signaleren graag nieuwe ontwikkelingen in de markt, die we mogelijk kunnen toepassen in onze organisatie. We willen klantwaarde creëren, de productiviteit van medewerkers vergroten en kostenefficiënter werken. Innovatie helpt ons daarbij”, licht Harrie toe. “Daarnaast zijn we vooral nieuwsgierig naar nieuwe business modellen in de financiële sector. De mobiele betaaloplossing van Square is een goed voorbeeld van een nieuw business model in de markt. En ook ons eigen MyOrder SideKick (red.: voorheen bekend als Secondscreen) is een mooi voorbeeld, waarbij de transactie een utility is en SideKick de echte toegevoegde waarde voor de klant is en voor ons een nieuwe bron van inkomsten.”
Wetswijzigingen, kans of bedreiging?
Volgens Harrie is er de laatste vijf jaar veel veranderd op het gebied van verdienmodellen: “We zien veel nieuwe verdienmodellen gebaseerd op nieuwe internettechnologie. Die verandering heeft een enorme impact op het bankwezen en zal worden versneld door wijzigingen in de wetgeving, bijvoorbeeld de voorstellen ten aanzien van Payment Account Access Services als onderdeel van de Payment Services Directive. Onder druk van de Europese Commissie ontstaat er een level playing field voor ander spelers in de markt (red.: third party service providers).”
Op de vraag of dit een kans of een bedreiging is voor de Rabobank, antwoordt Harrie: “Als je lang genoeg wacht is het een bedreiging. Het gevaar op lange termijn is dat banken uiteindelijk commodity-producten leveren en de nieuwkomers in de markt fantastische diensten met toegevoegde waarde bovenop die commodity-producten creëren. Dat zie je soms al op het gebied van betalingen, maar kan zich ook op het gebied van financieringen voor gaan doen.”
“De kans zit in de samenwerking. Als bank kunnen we onze distributiekanalen en client base samenvoegen met de nieuwe diensten van startups. Dit leidt tot ideale combinaties. Een mooi voorbeeld van zo’n combinatie is het Spaanse Santander en iZettle (red.: het Europese antwoord op Square). Met zo’n samenwerking maak je samen meer snelheid. Als gevestigde partij is het veel moeilijker om je koers te verleggen”, beargumenteert Harrie.
Mentorschap is de basis van het partnerschap
Gaan jullie als partner in het Startbootcamp Fintech startups begeleiden? “De essentie van Startupbootcamp is het mentorschap, dus startups begeleiden met geld, kennis en kantoorruimte. Overigens komt die bijdrage niet alleen van de partners, zoals de Rabobank, maar ook van investeerders.”
Met het Fintech acceleratorprogramma gaat Startbootcamp, anders dan voorheen bij andere programma’s, nog meer aandacht besteden aan het vroegtijdig spotten van ideeën, o.a. door het organiseren van zogeheten hackathons. Tijdens een hackathon gaan programmeurs, ontwerpers en projectmanagers gedurende een paar dagen intensief aan de slag met een specifiek onderwerp (of probleem) en bedenken onder druk oplossingen. De Rabobank zal in het weekend van 3 juli aanstaande met een aantal partners een dergelijke hackathon bij UtrechtInc organiseren, waaruit hopelijk goede ideeën en concepten komen die ze kunnen opnemen in het acceleratorprogramma.
Op weg naar Investor Demo Day
Alvorens de meest kansrijke startups voorgelegd kunnen worden aan investeerders zijn er nog wat maanden te gaan. Sinds vorige maand kunnen startups zich aanmelden voor het acceleratorprogramma. Tot de zomer vinden er wereldwijd meerdere Pitch Days plaats. Tijdens die dagen dingen er naar verwachting zo’n 500 startups mee naar een plek in het acceleratorprogramma. Op vrijdag 30 mei vindt de Pitch Day in Nederland (Rabobank Nederland, Utrecht) plaats.
Slechts 10 startups worden, met als thuisbasis Rainmaiking Loft in Londen, tijdens het 3 maanden durende acceleratorprogramma begeleid door meer dan 100 mentoren en meer dan 200 investeerders en klaargestoomd voor Investor Demo Day in november. Investor Demo Day is de ‘proof of the pudding‘; zijn de startups klaar om in geïnvesteerd te worden?
Corporate versus corporates
Harrie Vollaard is enthousiast over de passie die hij terugziet bij de initiatiefnemers van Startupbootcamp Fintech en bij de startende entrepreneurs. “Het is mooi om mensen met een passie tegen te komen. Dat is nog weleens anders in de corporate wereld”, moet hij erkennen.
“Wellicht heeft de Rabobank, dankzij Startupbootcamp Fintech, over drie jaar ook een meer ondernemende cultuur”, zegt Harrie met een knipoog. Maar meer serieus: “Over drie jaar willen we in ieder geval een aantal samenwerkingsverbanden met een aantal startups hebben. Als we dat bereiken, dan ben ik een super tevreden partner van Startupbootcamp Fintech. Op lange termijn leidt onze deelname misschien wel tot een strategiewijziging van de bank. De speedbootjes kunnen een bepaalde beweging zien, waarin we als tanker in mee moeten bewegen”.
Tags: accelerator, De Lage Landen, fintech, hackathon, Investor Demo Day, iZettle, Lloyds Bank, Mastercard, MyOrder, MyOrder SideKick, Payment Account Access Services, Pitch Day, PSD2, Rabobank, Santander, startupbootcamp, Startupbootcamp Fintech
6 april 2014 om 06:14 |
[…] This blog is written by my Dutch friend Pascal Spelier and is recently published on his (Dutch) personal blog Finno. […]