World Wealth Report 2012 ; waar liggen de grootste uitdagingen voor de Wealth Management Industrie?

by

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er in absoluut aantal meer miljonairs (particulier met vermogen > 1 miljoen $) in Asia-Pacific (3.37 miljoen) dan in de Verenigde Staten (3.35 miljoen), zo blijkt uit het afgelopen week gepresenteerde World Wealth Report (WWR) 2012. Het rapport van Capgemini verschijnt dit jaar voor de zestiende keer en is voor het eerst in samenwerking met Royal Bank of Canada gepubliceerd. Het rapport toont aan dat de Wealth Management Industrie aan de vooravond staat van een belangrijke periode waarin strategische en tactische keuzes gemaakt zullen moeten gaan worden.

De rijken worden armer

Het rapport laat daarnaast zien dat het totale vermogen van de zogeheten High Net Worth Individuals (HNWI) in 2011 wereldwijd daalde met 1,7% naar 42 biljoen dollar. Dat is de eerste daling sinds 2008. Het onderzoek is gehouden in 71 landen waarmee het onderzoek 98% van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product en 99% van de wereldwijde aandelenmarktkapitalisatie dekt.

Regionale verschuiving zichtbaar

Niet geheel verrassend maar wel voor het eerst aangetoond met cijfers is dat het Wealth Management speelveld steeds meer richting de regio Asia-Pacific aan het verschuiven is. Mede door de aanhoudende crisis in Europa neemt Azië steeds meer het initiatief. Voor Wealth Managers is dit een belangrijk cijfer wanneer er nagedacht wordt over nieuwe geografische markten en groeikansen. Veel Europees opererende Wealth Managers richten zich met hun expansie plannen op de ‘home markets’ en de landen dichtbij terwijl de groei duidelijk in andere delen van de wereld (Asia-Pacific, Africa, Middle East, Latin America) te vinden is.

Wat verder opvalt in het WWR onderzoek is dat 53,3% van het aantal wereldwijde miljonairs zich nog steeds concentreert in 3 Landen; de USA, Duitsland en Japan. India (18,0%) en Hongkong (17,4%) moesten in absolute aantallen in 2011 de grootste aantallen HNWI inleveren. De voornaamste reden voor de scherpe teruggang in deze landen komt door de zeer slechte performance van de aandelenindex en de zwakke munt. Daarbij zijn er in deze landen traditioneel meer Assets belegd in risicovollere categorieën.

Verslechtering van het sentiment en vertrouwen

Terugkijkend naar 2011 en Q1 2012 zijn er wereldwijd veel verschillende factoren verantwoordelijk voor de economische onzekerheid en het verslechterde sentiment.

  • Europa: downgrades, sociale onrust, bezuinigingen, vertraging in economische groei
  • Noord Amerika: downgrades , bezuinigingen,
  • Midden Oosten: demonstraties, politieke onrust, hoge olieprijzen
  • Asia-Pacific: oplopende inflatie, afnemende export, natuurrampen

Het WWR 2012 onderzoek toont aan dat de volatiliteit van de Dow Jones World Index in 2011 (1,7) het niveau van 2009 (2,5) weliswaar niet evenaarde maar hoger lag dan ten tijde van de financiële crisis in 2008 en het uiteenbarsten van de dot.com bubbel in 2001. De verwachting was dat de Aziatische aandelen markten een gedeeltelijke ontkoppeling zouden laten zien ten opzichte van andere geografische vermogensmarkten, maar dat bleek in de praktijk niet het geval; de MSCI China index verloor in 2011 19,7%, de MSCI Taiwan leverde 22,8% in en de MSCI India moest zelfs 37,3% inleveren in 2011.

De rijken maken duidelijke keuzes

Het WWR 2012 laat zien dat de rijken van deze aarde in 2011 kozen voor een verdere risicoreductie in asset verdeling. Dat betekent dat er meer werd geïnvesteerd in cash en obligaties. Over het algemeen was dit een goede keuze waarbij de Long Term U.S Treasuries index in 2011 zelfs een rendement behaalde van 29,9%. Ondanks dat er altijd een vraag zal blijven naar Investmentgrade overheidspapier is het niet waarschijnlijk dat de rally in overheidspapier met de huidige rentestanden en economische situatie voor een langere tijd zal aanhouden. De keuze voor Real Estate (REIT index -/- 2,4%), hedge funds (HRFI index -/- 5,0%), valuta en commodities (goud +/+ 10,1%, Zilver -/- 10,0%) lieten over 2011 een gemengd resultaat zien.

Wealth Management organisaties moeten zich heroriënteren

De centrale vraag in de Wealthmanagement industrie is hoe organisaties in de toekomst het bedrijfsmodel overeind kunnen gaan houden. Uit het WWR rapport blijkt dat de Cost-to-Income ratio (zie grafiek) voor de industrie verder is gestegen (79,8%) ten opzichte van de afgelopen jaren terwijl de Assets Under Management relatief minder herstel laten zien. Dit betekent dat de business case binnen Wealth Management steeds moeilijker aan het worden is en dat de industrie nu duidelijke keuzes moet gaan maken voor de nabije toekomst.

De Wealth Management industrie staat voor een uitdaging

Het rapport beschrijft  dat de Wealthmanagement industrie een aantal strategische keuzes te wachten staat waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen interne ontwikkelingen en externe ontwikkelingen. In de eerste plaats moeten Wealth managers heel duidelijk bepalen welke core competenties ze in huis hebben en hoe deze competenties ingezet kunnen worden om een echte onderscheidende klantbenadering te creëren. Dat betekent dat er veel meer dan nu keuzes gemaakt moeten worden in de dienstverlening en dat er nagedacht moet worden hoe er op andere raakvlakken en thema’s samenwerking gezocht kan worden met andere dienstverleners en bedrijven in de sector (zoals Telco’s, Retailers en Social Media bedrijven).  De Wealth Management industrie zal zich moeten heroriënteren op de vraag welke plaats neemt de industrie op dit moment in binnen dit speelveld en hoe gaat dit er in de toekomst uitzien.

Het rapport geeft aan dat het voor de Wealthmanagement industrie de uitdaging is om de schaalbaarheid van het businessmodel te verbeteren en daarbij de klantadviezen en dienstverlening te laten excelleren.  Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een onderlinge samenwerking tussen banken op het gebied van compliance & regelgeving zodat het wiel niet op iedere plek opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Daarnaast zouden Wealthmanagers voor een excellerende social media aanpak samenwerking kunnen zoeken met gevestigde bedrijven in deze branche. Dit zal niet alleen zorgen voor meer kennis & inhoud maar zeker ook voor motivatie & inspiratie bij Wealthmanagers op dit onderwerp.

Het rapport benadrukt dat het hierbij belangrijk is om het gehele businessmodel dusdanig te positioneren dat er ingespeeld kan worden op continue veranderingen in verdienmodellen, marktvolatiliteit, nieuwe regelgeving, technologische veranderingen en toenemende concurrentie.

Drie adviezen voor de sector

Het rapport geeft drie adviezen ten aanzien van de strategie. Een van de belangrijkste uitgangspunten voor succes is te zorgen voor een goed werkend operationeel businessmodel (hoe kan ik slimmer en efficiënter werken?). Daarnaast schrijft het rapport dat er een heldere visie op segmentatie moet komen (voor welke klanten ben je er en wat biedt je deze klanten aan?). Tot slot is het van belang om een vooruitstrevende digitale channel strategie te ontwikkelen (hoe bereik ik mijn klanten en welke communicatiekanalen zet ik hierbij in?).

Kortom, de van origine traditionele Wealth Management sector vraagt om vernieuwing maar de vraag is wie durft die eerste innovatieve stap daadwerkelijk te zetten?

Noot: bovenstaand artikel is geschreven door Jop Houben. Jop was ongeveer 10 jaar werkzaam bij Van Lanschot Bankiers en is sinds begin dit jaar Managing Consultant Market Strategies bij Capgemini Consulting, met Private Banking als aandachtsgebied.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: