Geld nodig? Vraag het een ‘peer’

by


Peer-to-peer lending of person-to-person lending is in Nederland nog niet succesvol gebleken. Boober was er vroeg bij, maar ging ter ziele.  Onlangs spotte ik een nieuw Nederlands initiatief: Frooble.  Binnenkort meer hierover op Finno.

In het buitenland bestaan er diverse peer-to-peer lending platformen, zowel voor consumenten als ondernemers:  Zopa (UK), LendingClub (VS), Prosper (VS), Fixura (Finland), Babyloan (Frankrijk), Fynanz (VS), Smava (Duitsland en Polen), isePankur (Estland) en Aqush (Japan). Dit lijstje is niet volledig. Met alle peer-to-peer lending initiatieven zou ik een behoorlijke blogpagina kunnen vullen.

In dit artikel kunnen jullie kijken naar twee TV-rapportages over respectievelijk Zopa en de LendingClub. In ruim zeven minuten ben je weer helemaal bij in de wereld van peer-to-peer lending.

Zopa

Zopa heeft sinds haar oprichting in 2005 de funding voor GPP 100 miljoen (EUR 117 miljoen) aan leningen geregeld.

LendingClub

Een reportage over de LeningClub, waarin je constateert dat het vooral leners zijn die financiële problemen hebben, of zoals ze het in de video noemen ‘cash trapped borrowers’.

Ook onderstaande reportage geeft een goed beeld hoe de LendingClub werkt.

Wat vind jij van peer-to-peer lending? Welke kansen liggen er in Nederland? Deel je mening met de andere lezers van Finno.

Tags: , , , , , ,

Eén reactie to “Geld nodig? Vraag het een ‘peer’”

  1. Gijsbert Koren Says:

    Geweldige initiatieven natuurlijk! Jammer dat het niet mogelijk is om vanuit Nederland te investeren op Lending Club, Zopa of Prosper… De P2P lending platforms kenmerken zich door een wat meer traditionele houding dan crowdfunding platforms; die trekken zich namelijk minder aan van landsgrenzen en landspecifieke regelgeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: