Private Banks ‘ontmarmeren’ in hoog tempo

byPrivate banks in Nederland spannen zich in om een antwoord te vinden op de snel veranderde omgeving. Topmanagers passen hun businessmodellen aan op een klant die meer aandacht wil voor inhoud en minder voor ‘marmer’. Dit blijkt uit het rapport ‘Op onbekend terrein’. Het is de neerslag van een onderzoek  onder topmanagers van private banks in Nederland en een meta-analyse van internationale onderzoeksrapporten. Het onafhankelijke  onderzoek, dat zeer recent verscheen, is uitgevoerd door ex-private banker Iris van de Looij in samenwerking met de organisatieadviseurs Dick-Jan Abbringh en Rik Corman.

De crisis heeft voor een versnelling gezorgd van een aantal veranderingen in de omgeving van private banks. Klanten zijn geschokt door verlies van hun vermogen, hebben minder vertrouwen en gedragen zich aantoonbaar anders. Ze willen betere rapportages, transparante kostenstructuur, veiliger en minder risicovolle producten en mogelijkheden om zelf meer controle uit te oefenen. Wetgevers ondersteunen deze verwachtingen van klanten door een betere consumentenbescherming die ook de privatebanking sector naar verwachting zal dwingen om anders met klanten om te gaan.

Onderzoek wijst uit dat door deze veranderingen de verdienmodellen van traditionele private banks onder druk staan. De kosten-baten ratio’s van veel private banks in Nederland zijn met meer dan tien procent gestegen. Het businessmodel van de private bank staat hierdoor sterk onder druk. De vraag is of dat model in de ‘klassieke’ vorm zal overleven. Private banks moeten hun koers wijzigen. Het vraagt visie en veranderkracht om deze transformatie door te kunnen voeren.

Om de kloof met de omgeving te kunnen dichten zullen private banks moeten werken aan duurzame businessmodellen met meer inhoud en minder ‘marmer’. Niet groei ten behoeve van de aandeelhouder, maar topadvies voor de klant zou de hoogste prioriteit moeten krijgen. Kenmerkend voor duurzame private banks is dat ze meer als hoogwaardige adviesbedrijven fungeren. Deze private banks investeren in het vakmanschap van relatiemanagers en stimuleren de medewerkers te werken volgens duidelijke waarden en principes, zonder overgereguleerde ‘afvinkcultuur’.

‘Op onbekend terrein’ is het eerste onderzoek naar de Private Banking sector na de crisis in Nederland. Het biedt zowel een goede samenvatting van de huidige ontwikkelingen op het gebied van Private Banking als de uitgewerkte visies van topmanagers op deze boeiende sector. Je kunt het rapport downloaden via www.tenhavecm.com/privatebanking

Noot:  Dick-Jan is gastblogger van Finno en werkzaam bij Ten Have Change Management.

Share

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: